Vlada osniva novu aviokompaniju

Bez autora
Jul 28 2011

Vlada Srbije osnovaće novu aviokompaniju i na tenderu izabrati strateškog partnera za zajedničko ulaganje. Optimalni model jeste da se nova aviokompanija osnuje kao zavisno društvo "Jat ervejza", uz obavezni novčani ulog od 400.000 evra. Posle prenosa imovine i prava, vlasnički udeo "Jat ervejza" u novoj aviokompaniji biće prenet na Vladu Srbije, a zatim će investitor dokapitalizovati novu aviokompaniju u dogovorenom obimu. Dokapitalizacija će se obaviti transparentno - kroz javni tender sa fleksibilnim uslovima za izbor investitora radi zajedničkog ulaganja u novu aviokompaniju. Tim dokumentom nije precizirano koliki će biti udeo strateškog partnera u vlasnštvu novog avioprevoznika. Prilikom ocenjivanja ponuda, kriterijumi će biti izvodljivost i realnost strateškog, poslovnog i investicionog modela, visina ponuđenog uloga i broj zaposlenih preuzetih od "Jat ervejza".

Vlada osniva novu aviokompanijuStrateški partner Vlade Srbije za zajednička ulaganja u novu aviokompaniju biće izabran na tenderu, a optimalan model je da se novi avioprevoznik osnuje kao zavisno društvo "Jat ervejza".

Vlada Srbije osnovaće novu aviokompaniju i na tenderu izabrati strateškog partnera za zajedničko ulaganje, piše u programu konsultantske kuće "Dilojt" koji je Vlada prihvatila.

Kako se navodi u dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid, optimalni model jeste da se nova aviokompanija osnuje kao zavisno društvo "Jat ervejza", uz obavezni novčani ulog od 400.000 evra.

Posle prenosa imovine i prava, vlasnički udeo "Jat ervejza" u novoj aviokompaniji biće prenet na Vladu Srbije, a zatim će investitor dokapitalizovati novu aviokompaniju u dogovorenom obimu.

"Dokapitalizacija će se obaviti transparentno - kroz javni tender sa fleksibilnim uslovima za izbor investitora radi zajedničkog ulaganja u novu aviokompaniju", piše u programu koji je Vlada Srbije utvrdila 26. jula.

Tim dokumentom nije precizirano koliki će biti udeo strateškog partnera u vlasnštvu novog avioprevoznika.

Prilikom ocenjivanja ponuda, kriterijumi će biti izvodljivost i realnost strateškog, poslovnog i investicionog modela, visina ponuđenog uloga i broj zaposlenih preuzetih od "Jat ervejza".

Prema navodima medija, Vlada će 1. avgusta raspisati tender za izbor strateškog partnera sa kojim će formirati novu aviokompaniju. Uslov je da to bude avioprevoznik ili konzorcijum koji posluje u vazdušnom saobraćaju.

Potencijalni ponuđači će imati rok do 30. septembra da dostave prijave, a nova aviokompanija biće operativna do kraja ove godine.

Cilj je da ona bude konkurentna na evropskom tržištu i da omogući poslovanja zavisnih i povezanih firmi vezanih za "Jat ervejz".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik